Twice a Stranger


Invitation til Danmarkspremiere på dokumentarfilmen

Twice a Stranger

– en film om flugt, hjem og om at høre til.

Bådflygtninge, klimaflygtninge og borgerkrigsflygtninge er en af vor tids største udfordringer og placeres på listen over de mest presserende punkter på fremtidens globale dagsorden. Men flygtningestrømmene er ikke et nyt fænomen. Det 20. århundredes Europa var vidne til flygtningestrømme i et omfang, det er svært at forestille sig. Historien om 2. verdenskrig er velkendt, mens omfanget af flygtninge i kølvandet på 1. verdenskrigs storpolitiske efterspil ofte overses. Op imod to millioner indbyggere i det nuværende Grækenland og Tyrkiet blev tvunget til at forlade deres fødeegn som konsekvens af den nye organisering af regionen.

Twice a Stranger tager udgangspunkt i historien om de mennesker, der på grund af religiøse og kulturelle mærkater måtte flygte og igen opleve at være fremmede i deres nye "hjemland". Således peger den på centrale tematikker, som også har relevans for den aktuelle danske integrationsdebat. Filmen giver desuden et tiltrængt indblik i sydøsteuropæisk historie og kaster lys på regionens latente konflikter og stærke sammenfiltring, der også gør sig gældende i dag.

Efter filmen vil der være paneldebat med Professor Renee Hirschon, Oxford, og Professor Ayhan Aktar, Istanbul, som begge medvirker i filmen og som sætter de historiske begivenheder i relation til dagens debat.

Denne dokumentarfilm handler om de mennesker på begge sider af den græsk-tyrkiske grænse, der fik rykket rødderne op, og om deres fælles oplevelse af endnu engang at være fremmed i deres hjemland – ‘Twice a Stranger’. Historien bliver fortalt gennem sjældne arkivklip, vidneberetninger fra både tyrkiske og græske flygtninge samt interviews med historikere. Blandt andre medvirker forfatteren Bruce Clark, der oprindeligt fortalte historien i bogen ‘Twice a Stranger’ fra 2006.

Dokumentaren vises i forbindelse med konferencen Nostalgia – Loss and Creativity, som arrangeres af forskningscentret The Many Roads in Modernity ved Københavns Universitet og er støttet af Carlsbergfondet. http://modernity.ku.dk

Kontakt: Niels Winthereik, nhz710@alumni.ku.dk  // 61 77 81 57

Dokumentaren er en del af multimedieudstillingen ‘Twice a Stranger’, som vises på museer rundt omkring I Europa. Læs mere på www.twiceastranger.net / https://www.facebook.com/twiceastranger